GuaBlog.Com

FRIM Kepong

17 Julai 2012
Forest Research Institute of Malaysia (FRIM)
Kepong

Trip kali ni adalah utk menunaikan hasrat kawan2 yang tubuh badannya sudah lama menyepi dari aktiviti lasak. Otot pun dah manja ha5. 
Sendiri nak pergi pun ya jugak. Sekali lah.
Basically, FRIM ni tempat utk buat kajian2 berkenaan hutan, tumbuhan dll.
Boleh dikatakan ada kehidupan sendiri sebab 
ada sekolah, pejabat, rumah, masjid dll. 
Pendek kata macam bandar sendiri lah. (teringat Tekam ha5)

Peta lokasi FRIM mengikut zon.

Tujuan utama kami nak naik Titian Kanopi (Canopy Walk).
Sampai2 terus beli tiket* kat kedai cenderahati.
Nanti pihak FRIM akan guide dari mana nak start dan lain2.
Peta pun dapat.

 Kedai cenderahati .

  Gentle reminder. 
Pernah terbaca tentang seorang yang pergi naik canopy walk tapi tak beli tiket.
Haa bertapak kau balik semula kedai cenderahati.

Canopy walk dalam Zon D.

 Trek permulaan ke canopy walk. 
Ada jugak trek lain. Kena refer peta.

Jalan yang luas. 
Rasanya muat 4X4.

Lepas jalan luas tadi, kita masuk simpang ni.
Start dari sini trek hutan & sedikit mendaki.



 Ada R n R lagi. 
Kalau anda sudah berumur pun masih boleh try canopy walk.
Yang muda tunggu apa?

Komander sahaja!


Ok sudah sampai.
Entrance canopy walk.

Kat sini akan ada seorang staf yang check tiket.
Dan bagi simple briefing tentang canopy walk sebelum start berjalan.

  Ahli rombongan.
Mira, Ika (betul ke), Tuan Tanah, Intan

View dari atas.

 Janganlah goyang! katanya.

  Tempat rest kejap. 
Tunggu orang depan menjarakkan diri.

Gambar ni cikgu sekolah tolong ambilkan.
Terima kasih cikgu. (dah lama tak cakap ha5)

  Sorilah Intan. 
Memang tak nampak kau ha5.

Canopy walk ambil masa lebih kurang 15 minit je. 100 meter kalau tak silap.
Lepas tu kami terus jalan ikut trek hutan yang menurun.
Hasrat nak cari air terjun / sungai nak mandi2.


Ktorang pilih jalan ke picnic area.


Tapi bila dah jumpa tak mandi pun. Air cetek paras buku lali je.
Tak tahulah kalau ada tempat air terjun betul2.
Rendam2 kaki je lah.


Mini air terjun.

Then jalan punya jalan (aku tak ingat dah lalu mana
sampai kat tempat macam air terjun jugak.
Ada sekumpulan budak2 sekolah ambil sample air kat situ.
Tapi yang ini lebih cantik tempatnya sebab kawasan luas. 
So cahaya utk gambar cukup & pokok2 yang tumbuh menambah 
hiasan saujana yang dah berjaya pikat pandangan. Fuh!


Only one word; Beautiful!

Coinsidence! Seorang lagi kawan kami, Suzila (bukan nama sebenar), 
masuk praktikal first day kat FRIM. 
So, kita roger lah dia. Janji jumpa lunch hour. 
Ktorang terus gerak keluar ke tempat parking kereta yang dekat dengan cafe.


On the way keluar, ada jumpa Rumah Terengganu.


Dan lagi satu Rumah Pahang (kalau taksilap)


Ada denai utk jungle trekking jugak.
Cuma tak pasti berapa jarak, masa & menuju ke mana.


Ada tak offer course BBA (Hons) Forest Management?
Kalau ada aku nak register.

Lepas jumpa Suzila, makan & Zohor, kami nak teruskan round2 dalam FRIM tu.
Tapi hujan jadi round naik kereta lah.


Ingatkan ada benda boleh tengok kat Taman Etnobotani. 
Rupanya tempat orang buat research tumbuhan.
Tak ada apa lah yang dapat ditengok.


How to go FRIM Kepong:
Highway Guthrie (dari Shah Alam)
Jalan Sungai Buloh
Highway Kepong Selayang
Ikut signage Kepong/ FRIM

Tentang FRIM Kepong:
Institut utk kajian tumbuhan, perhutanan dll
Tiket masuk: RM1 seorang
Parking: RM5 
Tiket Canopy Walk: RM5 seorang / RM3 pelajar
Fasiliti; masjid, cafe, parking, kedai cenderahati
Boleh buat jungle trekking, camping, aktiviti berkumpulan, photo-shoot.
Canopy walk hanya beroperasi 9.30 pagi hingga 2.30 petang. Tutup pada Isnin & Jumaat. Bergantung pada keadaan cuaca.

1 comment: