GuaBlog.Com

Kawad Kaki 2007

Pertandingan Kawad Kaki Badan Beruniform
SMK SSAAS
2007

Kali ni aku nak share cerita zaman sekolah. Dulu aku memang aktif dalam unit uniform Kor Kadet Polis atau KKP. Start dari form 1 sampai form 5. Semangat GILA aku pegi kawad, lawatan, camping, latihan macam2. Memang best.
Aku enjoy sangat masa2 tu.

Ini masa aku Form 5. Last year kat sekolah. Pertandingan kawad ni tinggalkan paling banyak memori indah. Masa Form 5, aku je yang beriya nak masuk kawad ni. 
Senior Form 5 yang lain (weh, aku tak join kot. Nak SPM dah......) itulah ayat nya. Aku kesah apa SPM tak SPM. So aku work out benda ni bersama junior2 yang cool.

 Latihan KO hari sabtu


Hari pertandingan
  
 Gambar ni paling smart aku rasa. 
Sebab ada bayang2 yang turut berkawad. 
Terima kasih Wani.

Tengok sebelah kiri barisan depan. 
Kecik kan budak tu. Sebab tu letak depan. Star.

Kawad asas


 Kawad formasi

 Dan kami menang no.1!

Thanks for the memory guys!


Walaupun kita ni belajar tak pandai, at least aku tak benci sekolah aku ha5.
Dari uniform kosong sampai lah berpaku-paku dapat.
Tapi bukan paku tu yang bernilai. Yang bernilai pengalaman & kenangan.

KKP ajar aku banyak benda.
Aku dapat belajar kawad versi MANTAP punya, kawad pedang, kawalan kehormatan, kawad bunga/formasi, kawad berirama, dll.
KKP juga ajar aku macam2 ilmu seperti outdoor & fitness.

Tak lupa juga ilmu2 kepolisan iaitu latihan buka pasang M16, latihan menembak, lawatan Pusat Latihan Polis (Pulapol), Unit K9 (anjing pengesan), mengenal dadah & jenis peluru, hukuman & prosedur jenayah dll. Tak tertulis banyaknya.

Ilmu yang paling beri kesan ialah pentadbiran & kepimpinan. Tentang ni, banyak cerita yang aku boleh kongsi supaya orang2 yang pandang serong pada budak2 kawad ni lebih open-minded. Dan encourage budak2 sekolah untuk suka kat badan beruniform. Insyallah aku share dalam post lain.

Untuk bagi thrill, antara yang aku pernah alami ialah; amaran pertama gantung sekolah, tindakan disiplin, kena jumpa pengetua face-to-face sorang2, dll. Semuanya sebab keSETIAan aku dengan KKP yang tak pernah belah bahagi (amboi!).---

Tips buat nota

Pernah tak korang rasa malas nak study lagi2 student IPT? Confirm pernah kan. Jangan kata baca buku, baca nota pun kalau boleh tak nak. Sebab kadang2 nota yang kita tulis tak membantu. So aku nak share macam mana cara aku buat nota supaya tak B.O.R.I.N.G. Benda ni subjektif. Mungkin sesuai dengan korang dan mungkin tidak.


1) Wujudkan pandangan berbeza.
Kebiasaan : Tulis nota kat kertas kajang / test pad / buku garis2.
Kesan : Nota boring. Semua subjek guna jenis kertas yang sama. Susah nak detect point penting. Tu yang asyik ada magnet kat mata bila study sebab korang melihat perkara yang sama berulang-ulang.

Tips: Guna kertas A4 / atau buku2 yang menarik (ada kartun) selain kertas kajang. Bila kita tengok benda yang berbeza & lain dari biasa mesti kita tertarik dan mampu tumpu perhatian. Susunan nota pun bebas. Nak tulis tepi ke tengah ke tak ada masalah. Kalau garis2 tu tak ke serabut?

Anyway, kertas A4 lagi jimat. Test pad baru dapat 23- 25  baris. Kertas A4 sukahati ko berapa baris nak tulis. (Bro, sama jugak. Kalau 7 subjek semua pakai kertas A4 boring jugak?) Jawapannnya cuba dulu. Kertas A4 jadikan nota korang less formal. Pernah tak terfikir kenapa majalah & komik tak boring macam buku sekolah / buku teks? Yang mana lebih menarik? Mesti yang tak formal kan?


2) Tulis ayat simple. 
Kebiasaan : Tulis semua benda yang ada kat slide lecturer / salin full sentence untuk definition.
Kesan : Nota terlalu banyak. Masa study student akan rasa terbeban. (bila nak habis ni?)

Tips: Guna simbol / shortform yang korang paham. Broken english pun tak apa. Lagi senang faham & student tak ada kecenderungan menghafal. Dalam nota yang penting ialah pemahaman. Bila faham kita rasa senang. Bila senang kita tak stress. Contoh:
Full sentence:
Retailing can be defined as final activity and steps involve in selling good or services made elsewhere to end customer.
Ayat simple:
Def: Retailing is last actvt & steps involve in selling g/s --> end cust. 
Contoh lain untuk definition

3) Warna berbeza.
Kebiasaan : Guna pen biru / hitam. 
Kesan : Tak ada mood nak baca / tengok.

Tips: Guna warna pen yang berbeza untuk point2 penting. Purple, pink, hijau, oren dll. Macam2 warna ada kat kedai skarang. Tapi jangan terlalu banyak warna. Nanti korang akan rasa nak tengok sahaja. Tak nak baca. Contoh: 
Terlalu banyak warna (salah):
Merchandise mgt: Analysis, planning, acquistion, handling and control of merchandise inventory of retail operation. Open-to-buy (OTB) is the amount of dollar that buyer can spend to purchase merchandise without exceeding planned dollar stock.
Malas kan nak baca? Rasa just nak tengok je sebab cantik macam2 warna.

Warna membantu (betul):
Merchandise mgt: Analysis, planning, acquistion, handling and control of merchandise inventory of retail operation. Open-to-buy (OTB) is the amount of $ that buyer can spend to purchase merchandise without exceeding planned dollar stock.
Jelas kan mana point penting? Kenapa ayat belakang tu tak guna warna? Ayat belakang tu boleh difikirkan tanpa hafal sebab relate dengan keywords yang penting.

Penggunaan highlighter:
Guna highlighter pada point penting. Seboleh2nya jangan highlight satu ayat panjang. Contoh:
Highlight full sentence (salah):
High quality service refers to services that met or exceed customer expectation. It can be used to retain our customers as well as attract new customers.
Highlight important words (betul):
High quality service refers to services that met or exceed customer expectation. It also can be used to retain our customers as well as attract new customers.
Contoh highlight yg penting untuk calculation subject.
Table 1, 2, 3 untuk linear programming. Highlight nilai yang bertukar.

4) Cara khas untuk nota process, flows, steps, elements, differences etc.
Kebiasaan : Semua nota student tulis dalam bentuk point form. 
Kesan : Otak letih sebab nak ingat every single point yang korang tulis. Lebih teruk kalau tertukar dengan point lain.

Tips : Guna arrows / tangga / lain2 simbol yang khas untuk nota korang. Otak lebih senang ingat diagram yang kita lukis special. Contoh:

Point form keliru, sama bullets (salah):
Supply Chain Management:
  • Flow of production from point of origin to point of consumption
  • Includes movement from supplier to producer to distributor to retailer etc.
Logistics:
  • Assist flow of production or part of SCM.
  • Includes transportation, customer service, inventory management etc.
  • Between retailer and customer, distributor and retailer etc.

Diagram untuk jelas (betul):


Lebih senang nak faham. Dan boleh nampak bezanya.


Contoh lain untuk diagram. 
Cross-docking : Centralized kat warehouse, then distribute to outlet.

Contoh lain gunakan simbol.
Simbol X boleh tukar dengan VS.

5) Penerangan simple / contoh.
Kebiasaan : Student akan tulis point penting sahaja. (Takpelah aku paham nota aku)
Kesan : Kadang2 kita ingat kita tahu. Bila dah serabut nak test / final terkial2 cari page mana. Then korang jumpa ayat yang bombastic. Ataupun kita dapat explain sikit je. Then terus jem kepala.

Tips : Tulis penerangan simple sebelah point kita. Terus kita get the idea tentang tajuk tu. Lebih senang faham & tak ambil masa yang lama. Contoh:

Point form tanpa explanation / contoh (salah):
Elements of customer service:
  • Pre-Transaction
  • Transaction
  • Post-Transaction

Kalau nak tulis maksud2nya dalam exam macam mana. (Ala apa yang susahnya; pre is sebelum, transaction is semasa, post is after) Kalau tanya contoh taktahu.


Point form with explanation / contoh (betul):
Elements of customer service:
  • Pre-Transaction. (Parking facilities, extended operation hours)
  • Transaction. (Gift-wrapping services, fast service in cashing)
  • Post-Transaction. (Warranty, repairs, feedback on complaint)
Ada beza kan? Even tak tulis definition pun boleh buat ayat sendiri. 
Because the point is clear.

Contoh penerangan simple untuk calculation subject


6) Nota semata-mata '0'
Kebiasaan : Student punya nota hanya akan ada tulisan semata2. 
Kesan : Bosan terhadap nota sendiri.

Tips : Buatlah hiasan kat nota korang tu. Guna cop2 mainan / lukisan kartun2 / dialog / tulis isi hati etc. Barulah rasa terhibur tengok nota. Tak rasa macam STUDY sangat kan? Contoh:





Ni saje nak share. Buat resume bahasa arab.

Tips Kewangan Orang Muda

Kali ini aku nak berkongsi dua tips kewangan khas utk budak sekolah, orang2 muda, bakal graduan, atau sesiapa sahaja. Perkara ni korang boleh kongsi dengan mak bapak, keluarga dan sedara mara orang sebab tak ramai yang tahu.


1) MRTA

MRTA atau nama panjangnya Mortgage Reducing Term Assurance biasanya WAJIB dibeli/diambil si pembeli rumah/estate secara ansuran / installment. MRTA ni gunanya untuk cover bayaran balik pada bank kalau berlaku apa2 pada si pembeli seperti meninggal dunia, kecacatan kekal dll.

Senang cerita MRTA ni benda yg kena bayar megikut kadar2 tertentu based on nilai rumah/estate.

Sumber: 1-million-dollar-blog.com

Katakan; 
Haji Din beli rumah kat Pavillion. Tak nak kalah ha5. Haji Din tak ada duit RM700k. So, Haji Din pinjam dengan bank utk beli rumah. Bulan2 kena bayar kat bank. Tiba2, Haji Din meninggal dunia. So, siapa nak bayar rumah tu bulan2 sampai habis kontrak? Takkan bini dia nak bayar. Kat sinilah kegunaan MRTA tu.
Apa yg bank buat? Bank bagi FREE rumah tu pada pewaris. MRTA yg akan cover bayaran balik Haji Din. 
Tapi kalau Haji Din hidup sampai habis bayar, MRTA tu takkan dapat balik. Burn je & semua bank dapat.
* Harap2 korang paham

Memandangkan MRTA ni sesuatu benda yang tak boleh elak & memang wajib, macam mana kita nak buat?

Rahsia 1 > 
Beli insurans yang ada syarat convertible to MRTA. Apa2 company lah tak kisah. Aku bukan nak promosi tapi yang aku tahu pelan2 insurans / insurance plan yang Etiqa keluarkan mostly boleh convert kepada MRTA (bergantung pada nilai insurans). Baik bayar insurans mahal biar dapat cover semua & dapat balik DARI bayar MRTA tak dapat balik. Anyway, MRTA tu bukan murah pun!
Insurans > MRTA ialah perfect!. Boleh cover MRTA & ada baki utk insurans.
Insurans = MRTA ialah good!. Boleh cover MRTA. Tapi tak ada baki utk insurans. Kena tambah duit utk insurans.
Insurans < MRTA ialah tak berapa bagus!.Cover MRTA sikit. Kena tambah duit utk cover total MRTA & insurans.
Maksudnya?
Kita beli insurans utk cover diri kita kan. Macam insurans hayat, perubatan dll. Insurans kan ada mature date (term bayaran 10 thn, 15 thn...). Bila dah mature, kalau kita tak guna insurans tu, kita boleh dapat balik semua yang kita bayar selama ni. Dan dalam masa yang sama insurans boleh convert pada MRTA.
Kesimpulan
~Insurans yg boleh convert kepada MRTA bagus!.
Boleh cover insurans, cover MRTA, boleh dapat balik.
~MRTA yg beli sekali dgn rumah tak bagus!  
Memang cover rumah tapi takkan dapat balik.

Apa pun, HAK MEMILIH HAK ANDA. Silakan. Aku hanya buat perbandingan.


2) Cukai Pendapatan / Income tax.

Kepada pembaca yang masih sekolah, lepasan SPM dan muda2, cuba pahamkan benda ni. Lagi awal korang tahu lagi bagus. Aku nak kongsi macamana kita tak payah bayar cukai pendapatan walau 1 sen pun. Tak kira kerja swasta / kerajaan.

Sumber: dreamstime.com

Pengiraan cukai pendapatan ni ada format dia.
Basically, 

Pendapatan tahunan -- perkara2 tertentu yang dapat pengecualian

Perkara2 tertentu tu cthnya;
-Life insurans
-Medical expenses for parent
-Education (self)
-Textbook
-Children
-Sports equipment etc...
* Kalau nak tahu rujuk website Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Ok ceritanya di sini, perkara2 tertentu yg boleh ditolak nilainya tu ada limit.(Tak dapat pengecualian penuh)
Katakan;
Education korang RM10k tapi limit yg boleh ditolak cuma RM5k sahaja.
So ada baki lagi untuk korang kena bayar cukai pendapatan betul tak?


Rahsia 2 > 
Bagi yg beragama Islam, lepas kira2 tu kalau ada baki yg kena bayar pada LHDN, korang boleh bayar zakat utk nilai tersebut. Sebab zakat dapat pengecualian penuh.


Maksudnya?
Lepas kira2, total cukai yg kita kena bayar RM1200. Pegi bayar zakat RM1200 jugak. Sebab dapat pengecualian penuh. Dalam masa yg sama dapat sucikan harta.

                   RM 1200 - RM 1200 = RM 0

So, korang tak payah bayar cukai dah pada LHDN.

TAPI......
Boleh ke buat macam ni? LHDN mesti tahu kita bayar zakat sebab nak elak cukai.
Jawapan: Boleh! Perkara ni dipanggil sebagai tax avoidance (elakkan cukai) dan ianya legal (sah) disisi undang2 Malaysia.
Yg illegal (tak sah) tu tax ignorance (abaikan cukai). Orang yg tak bayar cukai yg sepatutnya. Haa yg ni kalau korang buat, LHDN akan cari korang.

* Tambahan:
Setiap pengecualian kena ada resit / bukti. Kalau anda bekerja sendiri / tak ada slip gaji cth (petani/peniaga SME), kena ada surat pengesahan pendapatan.

Setakat ini sahaja. Kongsilah maklumat ni dengan siapa2 yang perlu. Siapa2 nak share kat fb, share je lah. Tak payah minta izin. Biar semua orang tahu. Aku pun sekadar berkongsi apa yang aku belajar dalam kuliah di Faculty of Business. Sekian---

Kg. Telok Pelanduk

19 Julai 2012
Perkampungan Nelayan Kg. Telok Pelanduk
Port Dickson

Sempena reunion, ktorang ambil kesempatan jalan2 kat Kg. Telok Pelanduk.
Tempat ni lebih kurang macam jeti utk nelayan2.
Kat sini ada jambatan yang melintasi pantai & pernah jadi tempat shooting 
filem Cinta Kolestrol.


 Seorang nelayan sedang repair jala beliau.

Inilah jambatan tu.
Sesuai sangat utk photographer.

Hujung jambatan ni macam ada pulau kecil.

Dream come true katanya!

Ini penghujung jambatan. 
Pulau tu boleh masuk tapi masa tu air pasang. 
Tangga pun dah tenggelam sikit.
Kalau masa air surut bolehlah pergi.

View dari jauh

Ada jambatan baru dekat2 dengan jambatan tadi. 
Jambatan baru ni fully concrete tapi tak ada pulau kat hujung.
Mungkin utk kegunaan nelayan.

Jambatan konkrit

Bot nelayan & jeti.
Salah satu dari pondok tu ada warung kecil.
Bolehlah minum2 petang.

Jambatan ni memang kayu. 
Tapi tiangnya konkrit.
Selamat utk dilalui tak kira berat badan.

Tunggu sun set kat jambatan konkrit.

Permulaan sunset.
Langit mula merah.

Sun set.
Langit semakin merah.

View sebelah sana waktu sun set.
Merah gelap, mula mendung.


How to go Kg. Telok Pelanduk:
Lebuhraya Utara Selatan
Exit Port Dickson
Hala ke Pasir Panjang (dari pusat bandar Port Dickson)
Melalui Jalan Pantai
Pass by Pantai Teluk Kemang
Simpang masuk sebelah kanan (jangan melepasi Tiara Beach Resort)
*Landmark masjid biru sebelah kanan
Ikut signage Perkampungan Nelayan Kg. Telok Pelanduk

Tentang Kg. Telok Pelanduk:
Perkampungan nelayan (Batu 12)
Ada warung kecil utk minum petang

FRIM Kepong

17 Julai 2012
Forest Research Institute of Malaysia (FRIM)
Kepong

Trip kali ni adalah utk menunaikan hasrat kawan2 yang tubuh badannya sudah lama menyepi dari aktiviti lasak. Otot pun dah manja ha5. 
Sendiri nak pergi pun ya jugak. Sekali lah.
Basically, FRIM ni tempat utk buat kajian2 berkenaan hutan, tumbuhan dll.
Boleh dikatakan ada kehidupan sendiri sebab 
ada sekolah, pejabat, rumah, masjid dll. 
Pendek kata macam bandar sendiri lah. (teringat Tekam ha5)

Peta lokasi FRIM mengikut zon.

Tujuan utama kami nak naik Titian Kanopi (Canopy Walk).
Sampai2 terus beli tiket* kat kedai cenderahati.
Nanti pihak FRIM akan guide dari mana nak start dan lain2.
Peta pun dapat.

 Kedai cenderahati .

  Gentle reminder. 
Pernah terbaca tentang seorang yang pergi naik canopy walk tapi tak beli tiket.
Haa bertapak kau balik semula kedai cenderahati.

Canopy walk dalam Zon D.

 Trek permulaan ke canopy walk. 
Ada jugak trek lain. Kena refer peta.

Jalan yang luas. 
Rasanya muat 4X4.

Lepas jalan luas tadi, kita masuk simpang ni.
Start dari sini trek hutan & sedikit mendaki.



 Ada R n R lagi. 
Kalau anda sudah berumur pun masih boleh try canopy walk.
Yang muda tunggu apa?

Komander sahaja!


Ok sudah sampai.
Entrance canopy walk.

Kat sini akan ada seorang staf yang check tiket.
Dan bagi simple briefing tentang canopy walk sebelum start berjalan.

  Ahli rombongan.
Mira, Ika (betul ke), Tuan Tanah, Intan

View dari atas.

 Janganlah goyang! katanya.

  Tempat rest kejap. 
Tunggu orang depan menjarakkan diri.

Gambar ni cikgu sekolah tolong ambilkan.
Terima kasih cikgu. (dah lama tak cakap ha5)

  Sorilah Intan. 
Memang tak nampak kau ha5.

Canopy walk ambil masa lebih kurang 15 minit je. 100 meter kalau tak silap.
Lepas tu kami terus jalan ikut trek hutan yang menurun.
Hasrat nak cari air terjun / sungai nak mandi2.


Ktorang pilih jalan ke picnic area.


Tapi bila dah jumpa tak mandi pun. Air cetek paras buku lali je.
Tak tahulah kalau ada tempat air terjun betul2.
Rendam2 kaki je lah.


Mini air terjun.

Then jalan punya jalan (aku tak ingat dah lalu mana
sampai kat tempat macam air terjun jugak.
Ada sekumpulan budak2 sekolah ambil sample air kat situ.
Tapi yang ini lebih cantik tempatnya sebab kawasan luas. 
So cahaya utk gambar cukup & pokok2 yang tumbuh menambah 
hiasan saujana yang dah berjaya pikat pandangan. Fuh!


Only one word; Beautiful!

Coinsidence! Seorang lagi kawan kami, Suzila (bukan nama sebenar), 
masuk praktikal first day kat FRIM. 
So, kita roger lah dia. Janji jumpa lunch hour. 
Ktorang terus gerak keluar ke tempat parking kereta yang dekat dengan cafe.


On the way keluar, ada jumpa Rumah Terengganu.


Dan lagi satu Rumah Pahang (kalau taksilap)


Ada denai utk jungle trekking jugak.
Cuma tak pasti berapa jarak, masa & menuju ke mana.


Ada tak offer course BBA (Hons) Forest Management?
Kalau ada aku nak register.

Lepas jumpa Suzila, makan & Zohor, kami nak teruskan round2 dalam FRIM tu.
Tapi hujan jadi round naik kereta lah.


Ingatkan ada benda boleh tengok kat Taman Etnobotani. 
Rupanya tempat orang buat research tumbuhan.
Tak ada apa lah yang dapat ditengok.


How to go FRIM Kepong:
Highway Guthrie (dari Shah Alam)
Jalan Sungai Buloh
Highway Kepong Selayang
Ikut signage Kepong/ FRIM

Tentang FRIM Kepong:
Institut utk kajian tumbuhan, perhutanan dll
Tiket masuk: RM1 seorang
Parking: RM5 
Tiket Canopy Walk: RM5 seorang / RM3 pelajar
Fasiliti; masjid, cafe, parking, kedai cenderahati
Boleh buat jungle trekking, camping, aktiviti berkumpulan, photo-shoot.
Canopy walk hanya beroperasi 9.30 pagi hingga 2.30 petang. Tutup pada Isnin & Jumaat. Bergantung pada keadaan cuaca.