GuaBlog.Com

Taman Botani Putrajaya

30 Mei 2012
Taman Botani, Precint 1
Putrajaya

Visitor Center (Pusat Pelawat)
Main entrance

Peta Taman Botani

Laluan Jelajah (Explorer Trail)
Jambatan ni betul2 belakang visitor center

Buah saga

Tupai yang bebas

Dari Laluan Jelajah, melalui Denai Helikonia, 
kita akan sampai ke Taman Pepanjat. 

Taman Pepanjat (Vine Garden)
Taman pepanjat ni khas utk tumbuhan yang 
tumbuh memanjat macam orkid.

Bukit Palma (Palm Hill)


The other side of Palm Hill boleh nampak tasik.
Kalau nak lalu dekat tasik, 
ada disediakan titian tasik macam jambatan.

Taman Suria (Sun Garden)
Taman suria ni tempat yang mendapat cahaya matahari 
lebih dari kawasan2 lain dalam taman botani.
Jenis pokok kat sini pun adalah pokok yang 
perlukan cahaya matahari banyak.

Obelisk

Masih di Taman Suria. 
Jalan ni menuju ke koleksi tanaman dari negara lain.
Pilihan lain; melalui laluan orkid. 


Koleksi Tanaman Afrika

Koleksi Tanaman Amerika Tropika

Entah apa namanya pokok ni.


Nenas Junior

Terowong Bunga Kertas (Bougainvillea Tunnel)
Tak banyak pun bunga kertas kat terowong ni.
Kalau ada pun kat atas bumbung which is not visible.
Perbadanan Putrajaya - sila buat sesuatu.


Sigai Seri (Floral Step)
Tangga landai sahaja

Bunga taik ayam

Lepas naik tangga Sigai Seri, barulah tahu yang 
kami menuju ke Taman Suria semula (kena game ha5)
So, kami turun semula ke Teduhan Asia Pasifik.

Teduhan Asia Pasifik

Persisiran Tasik (Lakeside)
Agaknya sinilah orang selalu shooting kot.


Kat sebelah lakeside cafe, ada jeti ni.
Mungkin salah satu tempat perhentian Cruise Tasik Putrajaya.

Titian Kana (Canna Broadwalk)
Titian Kana ni boleh dikatakan terapung tepi tasik.
Kalau taknak lalu sini, boleh guna Laluan Kana (jalan darat)

Laluan Kana/Titian Kana akan menuju ke Pusat Pelawat semula.
Ada juga tempat2 yang kami tak lalu lagi macam 
Taman Paku Pakis, Koleksi Tanaman Asia Pasifik dll.
Lepas zohor, kami tunggu tram* utk pusing seluruh Taman Botani.
Sementara tu, pusing2 dulu kat pameran di Pusat Pelawat ni.

Mentadak tu boleh gerak naik turun

Periuk kera terbesar


Jelajah dengan tram

Moroccon Pavillion
Nak masuk ke Moroccon Pavillion ni kena beli tiket berasingan.
Bangunan ni design lain sikit. Senibina dari negara luar (tak ingat).
Khas utk photographer.


Akhirnya lalu jugak Koleksi Tanaman Asia Pasifik.
Kira dapat pusing habis lah.

Pokok buluh

View dari tram

Tram ni ada 2 gerabak.

Selesai!

How to go Taman Botani Putrajaya:
Dari Jambatan Wawasan, ikut signage Precint 1
Ikut signage Taman Botani (simpang sebelah kiri)

Tentang Taman Botani Putrajaya:
Koleksi tanaman dari Afrika, Amerika, Asia
Boleh berbasikal (berbayar)
Ada pakej Botani Hunt utk group
Fasiliti; surau, kafe, parking (percuma)
Taman Botani masuk percuma
Tiket Moroccon Pavillion: RM3 seorang / RM1 pelajar
Tiket tram: RM4 seorang / RM3 pelajar
* Tram ada waktu2 tertentu & mengikut keadaan cuaca

No comments:

Post a Comment