GuaBlog.Com

Pusat Sains Negara

28 Mei 2012
Pusat Sains Negara
Bukit Kiara, Kuala Lumpur

Walaupun duduk di Selangor, ni baru first time aku pergi PSN.
Lawatan sekolah2 dulu mana ada pergi tempat macam ni. 
Paling hebat pun pergi zoo.
So, dah beso pergi sendiri ek.

Kalau tengok peta tu, besar sebenarnya PSN ni. 
Bukan pameran sains semata2.
Ada bahagian interaktif, swimming pool, garden2 etc.

 Bangunan utama PSN.
Adoiyai ada maintenance pulak.


Subterranean Journey
 Pameran tentang lautan.
Tapi under construction. Nak cakap ape.

 Hang cakap kat benda merah tu. 
Dengar kat belah sana pulak.

 Main entrance.
Masa tu ada pameran dinosaur.

Ocean Zone

 Nampak pelangi tak?

Masa kami melawat, ada slot science show.

So, kita layan.

Tak panas lah.

Pameran Alam Sains.
Sini macam2 bidang sains punya pameran. 
Biology, Chemistry, Earth etc.
Nampak notis putih tu?

Inilah notis tu.
Pernah tak pergi mana2 pameran/muzium nampak macam ni?
Tabik kat Tan Chong Motor.
Baru bisnes berkat.
Kepada Muslim, cukuplah dengan bayar zakat ye.

Ada satu showcase tu tunjuk macamana hang mewarisi 
characteristics mak bapak hang.
Cthnya rabun, jenis darah, kembar seiras/tak dll. 
Siap dengan probability skali.
Kalau nak tau datang sini. 
Tak payah nak tilik nasib segala.

 Siapa ambil subjek chemistry masa skolah.
Ingat lagi tak Periodic Table ni.
Ok, aku give up.

Susunan planet. Paling besar tu matahari.
Hang jangan ingat hang besar sangat ha5.


 

Proses makanan dalam perut.
Ambil tahu sikit. Jangan tahu makan je afqh.

Yang ni betul2 kena kreatif. 
Kalau tak kreatif, takyah main.

 Tak sempat masuk pun.

Luar bangunan utama. Still dalam kawasan PSN.
Tangga tu tinggi. 
Tak silap aku namanya Diabetic Stairs.
Perli ke ape?

Bahagian tumbuhan. 
Ada juga haiwan sikit2 macam arnab,burung dll.
Oh ye, ada kupu-kupu yang berterbangan bebas dalam kawasan ni.

Setting tasik buatan.
Bukan saja2 pegang tiang tu.
Tiang tu dah nak roboh kot.

Garden of Nature

Lab ni beri peluang pada siapa2 yang nak cuba 
buat experiment tentang tumbuhan.
Tapi ada masa2 tertentu.


Tamat sudah!


How to go Pusat Sains Negara:
Lebuhraya Persekutuan
Exit Lebuhraya Sprint (sebelum susur UM/Bangsar)
Ikut signage Mont Kiara
Pass by Taman Ekuestrian Bukit Kiara sebelah kiri
Ikut signage Pusat Sains Negara/National Science Centre

Tentang Pusat Sains Negara:
Tiket: RM3 (kanak 7-12 tahun) RM6 (dewasa 13 tahun ke atas)
Herbal Garden
Garden of Nature etc
Water Plaza (swimming pool kecik utk budak2)
Fasiliti: surau, cafe, parking
Kedai cenderahati
Nature Secret Lab & Auditorium (experiment / science workshop)
*Science workshop & experiment biasanya time cuti sekolah. Tertakluk pada jadual PSN.

No comments:

Post a Comment