GuaBlog.Com

Kem Asahan Melaka

Camping Kesatria Kembara & Kesatria Negara
Mac 2010
Kem MSNM
Asahan, Melaka

Ikut geografi Asahan adalah titik tengah antara 3 negeri;
Melaka, Johor & Negeri Sembilan.
Atau dikenali sebagai Pertembungan 3 Budaya.
Daerah paling dekat - Jasin.

Briefing sebelum jungle trekking

First stop. Penerangan tentang tempat berlindung dalam hutan.
Sesuai jugak kalau nak buat aktiviti group.

Contoh tempat berlindung (utk lebih seminggu)

Tempat berlindung (utk 1 hari)


Trek mendaki


Perasan tak saliran air kat belakang tu?
Saliran air tu khas utk golongan bangsawan & VIP sahaja.
Empangan & penapis pun tak sama dengan rakyat biasa.
Sumber air dari Johor.



Penghujung trek


Latar belakang Gunung Ledang.
Ikut maklumat, kalau nak naik Gunung Ledang dari sini pun boleh.


Pertembungan 3 Budaya - Asahan


Camp site


Daus (Pengarah Program) buat test time camping.
Pengorbanan seorang komander.

Basuh ayam

Ikhtiar hidup. Kumpulan hasil terbaik.


Abseiling


Ni aku pun tak tahu nama ape.


Praktikal tali & ikatan.


Salah satu cabaran rempuh halangan. Ada banyak lagi.

Asahan ni sangat sesuai utk aktiviti group, outdoor, camping. Fasiliti macam surau, padang, camp site, dapur dll semua proper. Tapi tak dapat nak share How To Go sebab aku pun naik bas UiTM & tido. Kalau berminat nak datang pandai2 lah search.---

More info on fb Saujana Asahan

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. "Daus (Pengarah Program) buat test time camping.
    Pengorbanan seorang komander."
    aku suke ayt ni..hehe

    ReplyDelete