GuaBlog.Com

Exploring Medan (3)

Hari Kelima

Destinasi pulang ke Kota Medan. Jalan pergi dan balik sama.
Hari ni kami singgah di Danau Toba.


Di rumah Taing sebelum bergerak pulang


Selamat tinggal Kota Sibolga


Rumah makan pertama yang ada straw untuk minum


Rumah Makan Restu Bonda


Melalui Bonapasogit

Tapanuli Utara


Mana-mana negara pun mahu aman


Satu tempat bernama Balige


Rumah makan di sekitar Toba Samosir. Batak adalah suku kaum terbesar kat sini.
Majoriti beragama Kristian. Hati2 masuk kedai makan.

Sudah sampai Danau Toba

Terminal feri Danau Toba. Naik feri untuk ke Pulau Samosir.


Ruang atas yang simple tapi berangin & nyaman. Nampak tak budak2 dua orang tu? Itu penyanyi dalam feri. Setiap kali ada trip, dorang ambil upah nyanyi kat pelancong. Kalau upah banyak dia akan cerita lagenda Danau Toba. Kadang2 dia cerita sikit je. Bila bayar baru sambung cerita.


Tempat driver feri. Kerusi biasa je.


Bahagian bawah feri.


Benda tergantung warna hitam tu lah yang diceritakan oleh budak2 tadi.
(Cerita kat bawah)


Nikmati udara nyaman

Sampai Pulau Samosir


Kubur2 kristian zaman dulu. Kubur Raja Sidabutar. Tak pasti dia siapa. Mungkin raja dulu2.


Gerai2 di Pulau Samosir


Ni pakaian tradisional suku kaum Batak Mandailing. Majoriti beragama Islam.


Kalau suku Batak Toba majoriti Kristian.


Peta Danau Toba - Pulau Samosir

Gambar terakhir di Danau Toba. Lepas tu masuk kereta sambung perjalanan ke Medan. ---


Hari Keenam

Hari ni jalan2 di Kota Medan sambil tunggu tiket flight malam ni.


Salah satu masjid utama di Kota Medan. Macam Masjid Negeri kat Shah Alam.


Ini gambar wajib tunjuk. Kat Indon, babi dijual terbuka. Kalau anda muslim pun tak ada halangan nak beli. Sebab dia tak ada restriction 'non-halal' macam kat Malaysia. Jadi kena hati2 sebelum makan. Babi kecap (kicap) pun aku pernah jumpa.


Sekitar Brastagi

Tempat ni sejuk sikit. Macam Cameron Highland.


Ukiran tepi jalan kat Brastagi. Macam kat Mesir.


Nak naik kereta kuda pun boleh. Kuda sahaja pun ada.


Nama boleh tahan kan? Warung di Bukit Gundaling.


Pemandangan dari Brastagi


Gambar ni diambil dari restoran/warung kat Brastagi.
Sambil nak minum2 tu boleh lah nikmati pemandangan.


Puncak Gundaling


Lama jugak aku bertahan tu.


Gunung berapi kat belakang tu masih aktif.


Singgah di pasar buah kat Brastagi.


Buah Markisar. Popular kat Brastagi.


Selamba je makcik tu buka gerai depan gerai orang.
Kalau kat Malaysia mesti kena santau.


Stesen minyak nasional kat Medan.



Istana Maimon

Istana Maimon salah satu mercu tanda Medan.
Istana ini digunakan oleh Kesultanan Deli.


Meriam Puntung yang ada lagendanya tersendiri


Lagenda Meriam Puntung

Masjid Raya, Medan


Sekitar Pasar Ikan

Nama je Pasar Ikan sebab dulu pasar basah. Sekarang jual baju2, aksesori dan lain2.
Tak ada ikan pun. Macam sejarah Pasar Seni/Central Market kat KL.


Singgah kat Bika Ambon Zulaikha.


Gambar bersama sepupu dan anak2 saudara sebelum bergerak ke Polonia Airport.
(Rumah Makcik Yati)


Selamat tinggal Medan.---


Lagenda Pulau Batu Gantung di Danau Toba.

Zaman dahulu, ada satu keluarga yang miskin sangat. Jadi ibu dalam keluarga ni selalu berhutang dengan keluarga raja. Bila anak perempuan dia dah besar, dia nak kahwinkan dengan raja sebab tak mampu bayar hutang raja. Perempuan tu taknak. Dia lari bersama seekor anjing dan sampai ke hujung jalan, dia tak boleh lari lagi. Jadi dia pun terjun bunuh diri dengan anjing tu. Sebab dia menderhaka kepada raja, dia jadi batu kat tempat dia terjun tu. Gambar kat atas tu mungkin tangan perempuan / anjing tu. Sebab kat sana ada banyak jugak batu gantung tu. Ada yang bentuk rambut perempuan tu jugak kata budak2 tu.

(Cerita ni mungkin tepat & mungkin tidak. Ini yang aku faham sebab aku pun bukannya faham sangat bahasa dorang)

2 comments:

  1. Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

    A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.

    Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Bika Ambon Zulaikha, Medan also available

    Place order or grab our limited supply now.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

    ReplyDelete
  2. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIHTour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete