GuaBlog.Com

Hutan Lipur Berkelah

10 November 2010
Air Terjun Hutan Lipur Berkelah
Maran, Pahang

Hutan Lipur Berkelah ada air terjun 7 tingkat. Air jernih & sejuk. Tapi sampai sekarang aku tak pasti tempat ni daerah Maran/Gambang. Mungkin sempadan.


Pintu masuk. Parking free. Masuk pun free.


Trek ke air terjun. Simple.

Ni air terjun yang paling awal ktorang jumpa. Tak tahulah yang tingkat berapa.
Tak ada tulis. Kira tingkat 1 je lah





Sampai kat sini ktorang pecah 2 group.
Group yang nak mandi & group yang nak naik sampai tingkat 7.


Kami bertiga je . Terpaksa set timer.


Trek darat/hutan


Trek tepi air. Tak kisah nak lalu trek mana2. Semua trek hala ke puncak.
Insyallah tak sesat sebab trek terang.


Macam2 bentuk aliran air. Ada buih. Takde buih.
Bentuk kolam kecil semua ada.


Gambar ni original. Tak edit cuma letak credit je.
Serius hijau warna air tu. Tapi dalam. Kalau pandai berenang bolehlah.


Ni belah atas dari air hijau tadi.
Dengan yakin + confident ktorang ingat ni lah puncak.
Rupanya ada trek lagi.


Nampak tenang je.


Macam gelongsor dah aku tengok design air terjun tu.


Akhirnya. Sampai dah air terjun tingkat ke-7.
Tinggi, cantik, sejuk.
Cuma tak boleh mandi kat sini. Arus deras.


Kami dah tawan Air Terjun Berkelah.


Takkan tengok je. Mesti nak cecah air jugak.

Rombongan Lepas Tension Exam Part 5.

How to go Hutan Lipur Berkelah:
Highway Pantai Timur
Exit Maran
Hala ke Kuantan
Simpang masuk kiri. 5km sampai pintu masuk

Tentang Hutan Lipur Berkelah:
Air terjun 7 tingkat
Dapat nama sebab dulu banyak ikan kelah.