GuaBlog.Com

Hot Air Balloon Fiesta

4th Hot Air Balloon Fiesta
17 Mac 2012
Putrajaya

Pesta belon ni menarik juga. Macam2 pesen belon ada.
Ada juga karnival & booth utk berniaga. Lengkap lah utk berjalan2.


Maaf lah. Camera phone.


Berjaya menceroboh pagar utk bergambar.


"Celebrating 4 years"


LED Show


Macam2 bentuk belon. Masa ni nak balik dah.


First time duduk kat bus stop Putrajaya.

Basically, event ni best sebab ktorang baru first time tengok hot air balloon.
Cuma tak dapat naik sebab tiket habis.
Dalam website dia just tulis waktu utk public rides.
Tapi tak tulis waktu jual tiket. Ramai yg kecewa tak dapat naik.

Then, jalan sesak yg amat sangat kat Putrajaya time ni lagi2 cuti sekolah dah nak habis. Patutnya tutup jalan & buat shuttle bus dari parking ke tempat belon. Taklah jem. Banyak kereta kena tunda sebab parking merata.
Apa2 pun it's a great event ---

Kem Asahan Melaka

Camping Kesatria Kembara & Kesatria Negara
Mac 2010
Kem MSNM
Asahan, Melaka

Ikut geografi Asahan adalah titik tengah antara 3 negeri;
Melaka, Johor & Negeri Sembilan.
Atau dikenali sebagai Pertembungan 3 Budaya.
Daerah paling dekat - Jasin.

Briefing sebelum jungle trekking

First stop. Penerangan tentang tempat berlindung dalam hutan.
Sesuai jugak kalau nak buat aktiviti group.

Contoh tempat berlindung (utk lebih seminggu)

Tempat berlindung (utk 1 hari)


Trek mendaki


Perasan tak saliran air kat belakang tu?
Saliran air tu khas utk golongan bangsawan & VIP sahaja.
Empangan & penapis pun tak sama dengan rakyat biasa.
Sumber air dari Johor.



Penghujung trek


Latar belakang Gunung Ledang.
Ikut maklumat, kalau nak naik Gunung Ledang dari sini pun boleh.


Pertembungan 3 Budaya - Asahan


Camp site


Daus (Pengarah Program) buat test time camping.
Pengorbanan seorang komander.

Basuh ayam

Ikhtiar hidup. Kumpulan hasil terbaik.


Abseiling


Ni aku pun tak tahu nama ape.


Praktikal tali & ikatan.


Salah satu cabaran rempuh halangan. Ada banyak lagi.

Asahan ni sangat sesuai utk aktiviti group, outdoor, camping. Fasiliti macam surau, padang, camp site, dapur dll semua proper. Tapi tak dapat nak share How To Go sebab aku pun naik bas UiTM & tido. Kalau berminat nak datang pandai2 lah search.---

More info on fb Saujana Asahan