GuaBlog.Com

Masih Relevankah Ketuanan Melayu? (Khas utk pelajar IPT)

Salam pada semua.

Sebelum korang salah faham, aku nak jelaskan dulu tentang post ni.
Aku bukan nak mencetuskan apa2 isu tapi cuma nak kongsi pendapat aku je.



Sebagai pelajar IPT kat Malaysia ni, aku pasti macam2 yang korang tak puas hati kan. Peraturan itu ini. Biasalah tu. Tapi tentang ketuanan Melayu ni ade cerita sikit.
Sepanjang aku belajar kat IPT aku rasa lebih 10 kali ktorang hadir ceramah ketuanan Melayu. Wajib ada, yang datang sendiri pun ada.

Terus terang aku cakap ceramah ketuanan Melayu membosankan. Aku pasti pelajar IPT lain pun rasa benda yang sama. Banyak sebab2 yang jadikan kami rasa macam ni.


Benda sama berulang2
Penceramah orang lain2 tapi cakap benda sama. Kalau rakam time part 1 punya compare dengan part 4/5 same je. Kalau tak percaya, sape yang tulis nota time ceramah tu (ada ke?) cuba compare balik. Cerita pasal sejarah, isu semasa lepas tu apa lagi POLITIK! Promosi sana sini.
Time boleh layan kita layan. Time tak boleh, sori lah encik penceramah.


Kenapa hina?
Aku perasan banyak kali. Time awal2 ceramah tu memang yang negatif je. Melayu buang anak lah, rompak sana, ragut sini, bunuh mak bapak, lari rumah macam2 lagi. Pasal dadah jangan cite ah. Ada sekali aku ingat, ada penceramah tu siap tunjuk statistik gejala sosial ikut bangsa. Tak salah share maklumat. Tapi cukuplah sekadar cakap. Yang baik2 takde pulak tunjuk. Anak Melayu genius, berjaya sana sini kau diamkan kenapa?
Aku tanya koranglah. Korang rasa mana lebih bagi motivasi untuk berjaya? Tunjuk benda baik/buruk? Jawab sendiri.
Tengok bangsa lain naikkan semangat anak muda macam mana? Sama ke dengan kita?


Tak specific.
Masa kesimpulan tu mesti cakap macam ni. So start sekarang kita kena berubah. Kita kena bersatu bla3. Jadi rakyat yang lebih baik. Jaga diri, sayang negara dan lain2. Nakbersatu tu beratus ribu caranya. Cuba cakap kita patut mula dengan ekonomi ke, bisnes ke, improve pendidikan ke ape. Habistu sebenarnya kami ni nak buat apa? Dengar itu ini last2 balik tu jem tak tahu apa nak buat.
Cuba ambil Singapura sebagai contoh (yang baik);
Kat sana, dia kata if u love Singapore, donate for your country! Kan specific tu. Senang nampak kan.


Bias, bias dan bias.
Kalau perasan ceramah yang berakhir dengan politik mesti background hampir2 sama. Cuba jangan bias. Ambil lah penceramah dari bahagian2 lain, macam dari bahagian kesihatan utk buat ceramah seks bebas ke contohnya. Ini tak lepas dia, dia punya group jugak. Nak cakap tajuk apa pun mesti ada politik. Macam mana student tak menyampah dengan politik.
Bukan aku kata politik tu jahat tapi student banyak terdedah dengan benda2 macam ni. Kalau anda sendiri yang kena, menyampah tak?


Harap maaf pada mana2 pihak kalau kasar bahasa. Tapi aku rasa ramai lagi student IPT yang fikir macam ni. Kami golongan pelajar nak berfikir pun ada orang guide. Nasihat lain. Mengarah lain. So, bila nak independent? Lepastu bising Melayu layu lah ape lah. Cuba tengok tindakan korang dulu. (Pindaan AUKU yang dibuat baru2 ni, bagus. Dan terima kasih.)

Sapa2 nk bagi komen silakan. Aku cuma pelajar biasa yang ada rasa cinta pada negara.
Aku alu-alukan komen dari sape2 sahaja.

Sekian. Aku sayang Malaysia.

Gunung Datuk

8 November 2011
Gunung Datuk
Rembau, Negeri Sembilan




Awal2 dah trek terus pacak. Takde rilex2.


Konon ambil gambar padahal dah tercungap.

Trek yang langsung tak bagi peluang.


Tempat first rehat.

Pokok ni memang bentuk macam ni ke tumbang tak habis?


Sebelum sampai puncak.


Kena panjat tangga ni dulu sebelum naik puncak.

Puncak Gunung Datuk


View dari atas.

Ikut maklumat, boleh nampak Selat Melaka.
Tapi tak sure kat belah mana.

Mitos tapak kaki Hang Tuah.

A picture is worth than thousand words.

Masih nak pakai windbreaker tu.

Masa kat atas ada hujan jap. So dapat tengok kabus.


Update status facebook. Line broadband kencang weh.
Semangat sungguh bawak laptop.


Berbaloi penat mendaki.


Siswi sahaja.


It's the climb.


Aku suka background gambar ni. Just nice.


Kena ikut tinggi ke?


Gambar2 gak. Turun elok2.


Pelajar2 UiTM Arau.
Tamat pendakian.


Hutan Lipur Gunung Datuk


Kalau nak baca zoom lah.

How to go Gunung Datuk:
Highway North-South Expressway
Exit 223 - Pedas/Linggi
Lepas tol masuk kiri.
Bulatan no. 3
Trafic light - kanan. Terus.
Lepas trafic light - kiri (Masuk simpang Gunung Datuk)
* Laluan masuk lalu kebun getah.

Tentang Gunung Datuk:
Lokasi kat Batang Nyamor, Gadung.
Tapak kaki Hang Tuah.
Boleh bermalam kat puncak.
Permit RM5. Sijil pun ada disediakan.
Ada banyak fasiliti kalau nak buat aktiviti group.