GuaBlog.Com

Fraser's Hill & Pine Tree Hill

20 Mac 2011
Fraser's Hill
Pahang

Kali ni kami pergi 5 orang. Memang ad-hoc. Semalam call guide, hari ni terus pergi. Dugaan memang banyak.
First, kena escaped dari kampus. Pukul 3.30 pagi tu baru dapat bertolak.
Second, tak jumpa simpang dari Bentong.
Third, bila dah sampai call guide asyik tak dapat.
Forth, tak jumpa puncak Pine Tree Hill.




Mercu tanda Fraser's Hill



Sebab tak tahu macam mana nak contact guide, ktorang pergilah tanya kat balai polis.



Awal lagi. Tak ada kereta sangat. Bolehlah nak pose tengah2 jalan.


Muka ceria tapi hati berdebar takut tak dapat naik Pine Tree Hill sebab tak ada guide.




Kelab Golf Fraser's Hill



Gambar ni lah membe2 aku buat salam perantauan kat FB.

So, lepas soal siasat soal jawab kat balai polis tadi, ktorang dibenarkan naik tanpa guide. Sebab dorang tanya experience naik gunung sebelum ni dll. Lepas daftar nama kat balai ktorang dapat peta kawasan.


Yang baca peta tu muka plastik ha5


Ktorang singgah sini utk sarapan sebelum mendaki.


Keindahan Fraser's Hill waktu pagi.

Pendakian Pine Tree Hill


Aku, Acap, Intan, Aizat



Awal2 trek bertangga.






Macam2 bentuk pokok dan tumbuhan sepanjang trek.
Yang ni pesen macam pondok.



Fuh! Boleh buat cover album. Tengoklah siapa yang snap ha5


Pokok ni tumbuh pesen payung.




Sebelum sampai puncak.


Trek ni nak sampai puncak dah.


Ape ni? Layan je lah



Puncak Pine Tree Hill yang berjaya dijumpai setelah tersasar lebih kurang 200 meter sebab tak perasan trek.





Ini Biskut namanya. Beliau tak makan nasi. Kenapa? Saya pun tak tahu.




Apa2 hal lunch dulu.





Yang kiri sekali adalah hero kita yang menjumpai simpang ke puncak.
Tahniah Aizat!

Kami dah tawan puncak Pine Tree Hill. Anda bila lagi?

Tamat pendakian

Penat betul kau ni.

Nota: Pendakian ambil masa lebih kurang 6 jam
(3 jam setengah naik, 2 jam turun).
Tapi bergantung pada kelajuan & trail yang anda pilih.

Air Terjun Jerlau



Ktorang tak pasti sejauh macam air ni mengalir sebab ktorang singgah kat belah depan 2 je. Tak masuk sampai dalam.




Air kat sini memang sejuk. Teringat Intan cakap; aku rasa macam ambil wuduk dengan air batu kot.


Siap ada buai lagi kat tepi air terjun ni. Mesti nak main takkan tengok je.

Taman Bunga
Bunga kat sini cantik & warna warni.




Rasa macam belajar kat luar negara pulak.




Nak gambar punya pasal tak hirau pun pasal caution tape tu.

Perjalanan Pulang


How to go Fraser's Hill:
Highway KL-Karak
Exit Bentong
Masuk Simpang Bukit Fraser (kiri)
* Landmark simpang kilang getah Lee Rubber
Sila rujuk jadual Jalan Gap untuk waktu naik/turun

Tentang Fraser's Hill:
Pine Tree Hill (Banyak lagi trail lain; Rompin Trail)
Air Terjun Jerlau
Macam2 lagi tinggalan sejarah; bentuk bangunan dan lain2 (Scottish)